Dijital teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesi ile birlikte dünya üzerindeki ticaret kavramı da eskiye oranla değişiklik gösteriyor. Tamamı ile küresel teknolojik değişime ayak uydurma konusunda gün geçtikçe daha profesyonel hale geldi.
Popülerleşen e-ticaret kendi içerisinde pek çok kola ayrılarak farklı modeller barındırır. Mikro ölçüde yapılan mikro ihracat nedir sorusu insanların son dönemlerde oldukça merak ettiği e-ticaret modelleri arasında bulunur.
Mikro İhracat Nedir?
Adından da anlaşılacağı üzere özellikle de yurt dışına ticaret yapmak isteyen insanların kullandığı bir ticaret türü olarak bilinir. Özellikle mikro ihracat nedir diye araştırıldığında ihracat tutarı on beş bin Euro’dan çok daha düşük olan yurt dışı içerisindeki satışları kapsayan ticaret yöntemidir.
Bahsedilen bu on beş bin Euro tutarı tek seferde yapılacak olan bir satışın karşılığı olarak belirlenir. Bu değer kesin ve net olarak belirli bir dönem içerisindeki toplam tutarı yansıtamaz durumdadır.
Tek seferlik satış oranının kesinlikle on beş bin Euro’dan düşük olması şarttır. Ayrıca KDV tüm bunlara dahil edilmez. Tüm detaylara ek olarak yapılan ihracatın mikro ihracat olarak sayılabilmesi için satıştaki ürünlerin ağırlığının maksimum 300 kilogram olması zorunludur.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Sınırlı bir ticaret modeli türü olan mikro ihracat belirli sınırlar içerisinde yapılır. Yapılabilmesi için en geçerli detaylar içerisinde en az on beş bin Euro tutarı ve maksimum 300 kilogram ağırlığın olması gerekir. Bu özellikleri taşıyan ürünler için resmi olarak belirlenen süreç diğer ihracat türlerine göre oldukça doğrudan, pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Klasik ihracat yapan kimseler doğrudan gümrük müşaviri ve firmalar ile iletişim kurmak zorundadır. Pek çok evrağın hazırlanması ve masrafın ortaya çıkmasına karşın mikro ihracatta gümrük müşaviri ile irtibata geçilmez. Bunun yerine düzenleme ve denetleme yetkisine sahip olan kargo ve lojistik firmaları ile iletişime geçilir.
300 kilogram sınırının aşılmaması ile birlikte yurt dışına ihracatı yapılabilecek ürünler şunlardır;
- Mobilya
- Tasarım Ürünler
- Giyim Ürünleri
- Ev Tekstili
- Dekorasyon Ürünleri
Gibi farklı ürünlerin yurt dışına mikro ihracat ile satışlarının yapılması mümkündür.
Mikro İhracatın Avantajları Nelerdir?
E-ticaret içerisinde kullanılması konusunda araştırılmasının yanı sıra merak edilen mikro ihracat nedir sorusu daha çok avantajları nedeni ile tercih edilir durumdadır.
Özellikle de vergi ile ilgili durumlarda pek çok avantaj sağlayan mikro ihracat girişimciler tarafından sıklıkla tercih edilir.
Mikro ihracatın avantajları ise şöyledir;
- Hafta sonları da gönderim imkanına yer verir.
- Alıcıların ürünlere çabuk ulaşmasını sağlar.
- E-ticaret ile yapılan mikro ihracat gümrük vergisi muafiyetine de müsaittir.
- Mikro ihracat ile devlet desteğinden de yararlanmak olasıdır.
- Evrak kolaylığı ile zamandan tasarruf sağlamaya yardımcı olur.
Bu avantajlara bakılarak tercih edilecek olan e-ticaret yöntemi belirlenebilir.
Mikro İhracatta Hangi Belgelerin Olması Gereklidir?
Evrak konusunda avantajlı özelliklere sahip olsa da yine de mikro ihracat için bazı belgeler gereklidir. Belgelerin herhangi birinde meydana gelebilecek bir eksiklik ihracatın süresinin uzamasına neden olur.
Mikro ihracat için gerekli olan belgeler şöyledir;
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
- İngilizce Fatura
- İhracat Bilgi Formu
- E-Arşiv Fatura
Belgelerinin elde edilmesi sürecinde hassas davranılması önemlidir. İhracatın aksamaması adına bu adım oldukça önemlidir.
Kimler Mikro İhracat Yapabilir?
İhracat yapacak olan kişilerin tercih ettiği mikro iktisat yönetiminin belirlenmesi ile birlikte mikro ihracat şartları genellikle küçük hacimli ve belirli tutarlar içerisindeki ürünlerin satışının yapılmasına karar verenler tarafından tercih edilecek olan e-ticaret yöntemidir. Bunun en önemli sebebi de mikro ihracatın belirli sınırlara dayalı olarak gerçekleştirilmesidir.
Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?
İhracat seçenekleri içerisinde belki de en basit sınırların çizildiği mikro ihracat şartları karşılandığında kesilecek olan fatura da şu bilgilerin bulunması zorunludur;
- Ürünün Menşei
- Kaşe ve İmza
- Ürünün Nasıl Temsil Edildiği Bilgisi
- Faturanın Numarası ve Tipi
- Alıcı Firmanın İsmi, Adresi ve Vergi Numarası
Muhakkak mikro ihracat esnasında faturada yer alması zorunlu bilgilerdir.