E-Ticaret Nedir ?

E-Ticaret Nedir ? Blog Banner 1 scaled

Ticaretini internet ortamına taşımaya amaçlayan firmaların, ticari kuruluşların araştırma konularının başında e-ticaret nedir? Konusu gelir. Fiziki ortamlardan sağlanan ticari faaliyetlere göre, online sağlanabilen e ticaret platformlarının imkan ve olanakları daha fazladır.

kurumsal web sitesi

E-ticaret sistemi stoklu ve stoksuz olarak iki ana grupta toplanır. Stoklu sistemde mağazanın aynı zamanda fiziki koşullarında mevcut bulunan ürünleri bu yöntemle satışa sunulur. Stoksuz sistem daha çok ürün veya hizmet tedariki alanlarında kullanılır.

E-Ticaret Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye koşullarında e-ticaret faaliyetleri, 6563 sayılı Kanun ile ve bu kanunun ilgi maddelerinde yer verilen e-ticaret rehberi hükümlerine göre düzenlenir. Ticaretini e sisteme taşımak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar, yer verilen hükümlere göre hareket etmek ve bu konuyla ilgili ticari sicil kaydını oluşturmak zorundadır.

E-Ticaret Sitesi Kurulumu

E-ticaret satışları doğrudan veya dolayı satış yöntemleri ile gerçekleştirilebilir. Doğrudan satışlar eğlence, görsel eserler, müzik, işitsel değerlere sahip eserler olabilir. Bu sistem aynı zamanda uluslararası e-ticaret kapsamında da değerlendirilir. Doğrudan satışların kapsamına her türlü ürün veya eşya girebilir. Taraflarına göre E-ticaret;

E- ticaret sisteminde en yoğun olarak Business To Counsumer (B2C) yöntemi kullanlır. Bu yöntemde üreticiden veya tedarikçiden tüketiciye doğrudan satışlar gerçekleştirilir. C2C e-ticaret sistemi tüketiciden tüketiciye doğrudan satışlara olanak verir. Ayrıca B2B, B2E, M2M ve B2G gibi e-ticaret yöntemleri de bulunur.

E-Ticaret Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

E-ticaret sisteminde her ne kadar doğrudan müşteriye ulaşmak söz konusu olsa da, rekabetçi ortamda alıcıya ulaşmak için bir takım kuralların benimsenmesi gerekir. Satıcı ürün tanıtımında müşteriyi bilgilendirecek içeriklere yer vermeli, kaliteli görsellerle bu durumu desteklemelidir.

Ürün farklılığını ortaya çıkaracak noktaların öne çıkartılması gerekir. Bu ürün kalitesi, benzer diğer ürünlerden farklılıkları nelerdir gibi detaylar olabilir. Ürün stokunun mutlaka ürün etiketinde yer alması gerekir. Mağazada fiziki olarak bulunmayan ürünler mutlaka satıştan kaldırılmalıdır.

E-Ticarete Nasıl Başlanmalı?

E-ticaret sistemi uygun koşullar oluşturulduğunda satıcıya avantajlar sağlar.

Sistemin avantajlarının kullanılabilmesi için;

  • Rakip firmalar ve hedef müşteriler için tanımlama yapılmalı,
  • Firma logosu, firma sloganı ve firma adı belirlenmeli,
  • İşletme izinleri için gerekli başvurular yapılmalı,
  • İhtiyaç durumunda marka tescili yapılmalı,
  • Sistem domain gereksinimleri giderilmeli, etkinliği arttırmak için sosyal medya platformları aktif olarak kullanılmalı,
  • Ürün kataloğu, ürün açıklamaları etkili bir şekilde oluşturulmalı,
  • SEO çalışmaları ile ziyaretçi sayısı arttırılmalı,
  • Firma canlı destek hattı oluşturulmalı,

Gibi koşulların oluşturulması gerekir. Firma ürün stoklarını sürekli kontrol ederek, müşteri ihtiyaçlarına cevap verebildiği sürece e-ticaret sisteminin avantajlarından faydalanabilir.

E-Ticaret İçin Gerekli Başvurular Nelerdir?

E-ticaret faaliyetlerinin yürütülebilmesi için bir takım başvuruların ve girişlerim yapılması gerekir. E-ticaret yapılacak sektöre karar veren kişi veya kişiler, öncelikle ticaret faaliyet alına yönelik vergi mükellefi olmalıdır. Bu işlemlerde vergi mükellefinin şirket oluşumunu tamamlaması gerekir.

Hedef kitlenin ihtiyaçlarına göre sanal post hizmetinin sağlanması gerekir. Firmanın ürünlerinin müşteriye aktarımı için, kargo yönetim sistemi oluşturulmalıdır. Firma bu hizmeti kendisi veremediği durumlarda, kargo firmaları ile anlaşma sağlayarak şirket giderlerini düşürebilirler.

E-Ticaret Ne Kadar Karlı?

E-ticaret satış modelinin karlılığı, sistemin doğru yönetilmesi ile doğrudan ilgilidir. Bu yönde alınan kararlar tam olarak işletildiğinde, daha fazla müşteriye erişebilme olanağı verir. Fiziki koşullarda sağlanamayacak müşteri potansiyeli bu sayede arttırılabilir.

Bu da müşteri ziyaretlerine bağlı olarak satışlarda büyük oranda kar sağlar. Girişimciler kendi ticari faaliyetlerini kendi sistemleri ile yönetebilecekleri gibi, bu amaçla oluşturulmuş ticari e-satış noktalarına kayıt oluşturarak da ilk adımlarını atabilirler.

E-Ticaretin Kapsamı Nedir?

İnternet yolu ile satışa sunulan tüm ticari faaliyetler e-ticaret kapsamına girer. E-ticaret faaliyetleri, diğer ticareti faaliyetlerde olduğu gibi yasal mevzuatlara aykırılık olamaz. Bu nedenle e-ticaret satışlarında hizmete sunulan ürünler, yasalarda alınması, satılması ve bulundurulması yasak ürünler olamaz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir